main banner hu
  • AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG DEFINICIÓJA

Az energiahatékonyság kisebb mennyiségű energia felhasználása ugyanannak a munkának, vagy funkciónak az elvégzéséhez (fűtés, hűtés, világítás, termelés, autóműködés, stb.).
Az energiahatékonyságot semmiképpen nem szabad energia spórolásként szemlélni, mert a spórolás mindig valamilyen lemondással jár együtt, míg a hatékony energiafelhasználás soha nem sérti a munka-és élet körülményeket sőt, jobbá teszi azokat.
Fontos továbbá kihangsúlyozni, hogy a hatékony energiafelhasználás célja a költségek csökkentése, mely arányos anyagi megtakarításhoz vezet.
Mindemellett, az energiahatékonyság a környezetszennyezés csökkenését is eredményezi.

  • HOL TART MA SZERBIA AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG TERÉN

Szerbiában jelenleg a legalacsonyabb szinten van az energiahatékonyság egész Európában.
Európa nyugati országai négyzetméterenként 50 és 70 kilowattóra (kWh) energiát fogyasztanak el évente, míg Szerbiában az éves fogyasztás 150 és 250 kWh között mozog.
2013. márciusában került elfogadásra a hatékony energiafelhasználással kapcsolatos törvény, melynek célja, hogy biztosítsa és támogassa a tudatos, ésszerű és fenntartható energiafelhasználást, és így hozzájárul a biztonságos energiaellátáshoz, az importfüggőség csökkenéséhez, növeli a gazdaság versenyképességét és a polgárok életszínvonalát.

Ez a törvény alátámasztja Szerbiának azt a nemzetközi kötelezettségét, és stratégiai tervét, melynek alapján 2018-ig 9%-kal le kell csökkenteni a bruttó energiafelhasználást.

Ennek a törvénynek egyik legfontosabb rendelkezése, hogy kötelezi a távfűtőműveket, hogy az eddigi négyzetméter alapján történő számlázás helyett fogyasztásmérőket telepítsen, így a felhasználók a valóban elfogyasztott energiamennyiség alapján fogják fizetni a fűtési költségeket. Ezek a költségek jelentősen lecsökkennek az energetikai felújítás eredményeként!

  • MIK AZ EURÓPAI TENDENCIÁK

Az Európai Bizottság energiahatékonysági akcióterve (2006)eikasnostAz Európai Unió Energiapolitikai célkitűzései 2020-ig:
• az üvegházhatású gázok kibocsátásának lecsökkentése 20%-kal
• az energiafogyasztás lecsökkentése 20%-kal
• a megújuló energiaforrások használatának megnövelése 20%-kal

Az EU tagállamaiban 2020.dec.31. után minden új építésű épületnek a zéró energiaigényű kategóriában kell majd lennie.
A zéró energiaigényű épület (Zero Energy Building) olyan épület, amely képes előállítani az összes energiát, amely a használatához szükséges.

  • MIT ÉRHETÜNK EL AZ ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSÁVAL

A szerbiai épületek több mint 80 százaléka nincs szigetelve, ezért nagyon pazarlóak. A legnagyobb energiaveszteség a szigeteletlen falakon és a rossz minőségű nyílászárókon keresztül történik. A hőszigetelés kialakításával, nyílászáró cserével és fűtéskorszerűsítéssel akár 50%-os megtakarítást lehet elérni!
Mindemellett ki kell hangsúlyozni, hogy az energiaárak folyamatos növekedési tendenciát mutatnak, ami azt jelenti, hogy az említett befektetések akár még nagyobb megtakarítást is eredményezhetnek.